På ville veier i Wien

Jeg har egentlig aldri tenkt på Wien. Jeg har ikke tenkt at det er nødvendig å besøke denne historiske hovedstaden i Østerrike, som en gang var selve episenteret for de maktpolitiske strømningene i Europa. Kanskje har jeg vært for blendet av de vesteuropeiske byene, av Berlin med sin villskap, København med sin sjarm og det magiske Paris.

IMG_20160712_173527
Ostehandleren Käseland selger et vidt utvalg av oster inkludert norsk brunost.

Nå ville en gang omstendighetene ha det til at jeg plutselig befinner meg i byen. I fem dager føles det som at regnet tidvis har truet med å vaske vekk alle spor av menneskelig sivilisasjon her. Det regner ikke hele tiden. Noen ganger er det til og med glimt av sol. Likevel er det noe uvant med å befinne seg midt i Europa, i juli, og angre på at jeg ikke har tatt med meg regntøy.

Arkitektonisk snop

Wien er en arkitektonisk vakker by. Den er en smeltedigel av det barokke, det nygotiske og art noveau. Bare å gå rundt i gatene gir en estetisk glede. Den er i tillegg ispedd landemerker av habsburgerfamiliens imperialistiske stormannsgalskap som gir seg anslag i vanvittige slott og kirker.

Skal du ut og reise? Les om våre andre destinasjoner.

Likevel er det kanskje kulturen som står i høysetet i Wien. Til og med midt på sommeren, når stort sett resten av Europa ligger i et slags kulturelt vakuum, finner jeg oppsetninger av anstendige operaer, kammerkonserter og fulle filharmoniske konserter i byen. Det er heller ikke vanskelig å finne konserter, teater og sceneforestillinger av mer samtidig art. For ikke å snakke om utstillingene, kanskje med Klimt og Schiele i sentrum.

Noen ting er verdt å reise litt ut av byen for. Jeg reiste til slottet Schönbrunn, som har vært et hjem for de tyskromerske keiserne siden midten av 1500-tallet. Det sinnsyke 1441 rom store barokke palasset gir et godt bilde på det luksuriøse livet til keiserne – og en innsikt i livet til «den evige keiser» Franz Joseph.

P1010238.JPG
Slottet Schönbrunn i Wien.

En av Europas fremste dyrehager og munkekloster

Bak palasset finnes det dekar på dekar med hager, en hagelabyrint og en av Europas fremste zoologiske hager. Her finnes alt fra sibirske tigre, elefanter og isbjørner – og et morsomt lite flaggermusrom hvor flaggermusene flagrer rundt ørene.

Mens Schönbrunn ligger vest for Wien, ligger Kloster Neuburg et stykke nord. Det 900 år gamle klosteret er også Østerrikes eldste vinprodusent. Klosteret lager en rekke viner av høy kvalitet fordelt over 900 000 flasker og 104HA omkring Wien. I vinoteket kan man kjøpe viner tilbake til midten av 50-tallet. De tilbyr også en omvisning i vinkjelleren hver dag kl. 15 og omvisninger i klosterets samlinger.

Det patinerte Wien

En av de kanskje mest ikoniske filmene som har værg laget med Wien som bakteppe, er “The Third Man (1949). Filmen kan du se i den gamle Burg Kino i Opernring 19, hvor den vises flere ganger i uken. Etter ett er det ikke annet enn passende med en “dritte mann tour” under bakke i Wien sentrum.

Vi kommer heller ikke utenom mat- og drikkeopplevelsene. Det er mulig å smake viner i nevnte Kloster Neuburg, men en kanskje enda finere opplevelse er å ta turen til “Zum Schwarzen Kameel” i Bognergasse 5. Lokalet har patina, men det skulle bare mangle siden stedet har vært åpent siden 1618. Stedet er på mange måter alt på en gang. Det har et imponerende vinkart, en restaurant, en stående bgar med smørbrødservering og uteservering. Jeg anbefaler den wienesiske menyen med rustikke lokale retter. Det er også morsomt at den eldste av servitørene, han med bakkenbarter og antikvarisk tredelt dress med kravatt, snakker flytende svensk etter et opphold i Skandinavia på begynnelsen av åttitallet. Servicen er forresten ekstremt oppmerksom og korrekt i restauranten – selv om prisene er forholdsvis lave.

Moderne asiatisk mat til en forandring

Et mer moderne, og kanskje litt bortgjemt spisested som jeg ikke har sett omtalt, er Mama Liu & Sons i Gumpendorfer str. 29. Stedet er tydelig populært blant unge wienere og de kan være lurt å booke bord på forhånd. Ellers finnes det også store, komunale bord som normalt ikke reserveres. De massive eikebordene har plass til minst 12 personer rundt. Stedet serverer kinesisk kvalitetsmat med fokus på dim sum og won ton. Gå der for stemningen, når du er lei østerriksk mat, og for superbe håndverkscocktails.

Bysyklene i Wien koster forresten nærmest ingenting (det koster 1 Euro å registrere seg, den første timen er gratis, deretter 1 Euro i timen) og er en god alternativ måte å komme seg rundt på registrer deg her. PS: De er jævlig tungtrødde.

Verdens beste kaffehus

De gamle kaffehusene i Wien er vel verdt et besøk. Jeg skriver dette på Café Museum. Fellesnevneren er at kaffen ikke akkurat er gratis, men du kan til gjengjeld sitte så lenge du vil. Alle disse stedene er oaser i en travel by.

IMG_20160715_121159

Leave a Reply