Det er tid for Rhône

Foto: Julie Rey. Alle bilder er opphavsbeskyttet.

Det er ikke ofte man tenker på styrkeforholdene mellom de forskjellige prestisjeområdene for vin i verden. For eksempel er vinområdet Barolo 15 ganger større enn Hermitage. Og så er jo Barolo ingenting i forhold til Bordeaux igjen.

_mg_3228
Copyright Julie Rey. 

Hele Nord-Rhone er egentlig bare en liten vinnisje for dyre viner. Brorparten av spesielt de
beste kvalitetene foregår i terraserte skråninger som gjør vingårdsarbeidet svært arbeidsintensivt og tungt.En av produsentene der, er Paul Jaboulet Ainé. Historien begynner med opprettelsen av gården i 1834. På den tiden driver familien også med andre ting enn vin, men spesielt innsatsen til Louis Jaboulet gjør snart at vin blir familiens hovedområde. Han setter seg på en båt til New York. Etter vel 2 1/2 ukes båttur over dammen, reiser han rundt i USA i overkant av 2 måneder med vinene sine på slep til alle som gidder å smake, før han tar den lange veien hjem igjen. Med seg tilbake har han ordreboken som utgjør starten på vineventyret som skal bli Paul Jaboulet Ainé.

Firmaet er ganske stort etterhvert. Med sine 3 millioner flasker årlig, er de bare litt mindre enn Guigal, som lager 4 millioner flasker. Den fremste vinen fra Jaboulet Ainé sin side, er La Chapelle – som har blitt produsert helt fra 1905.

«Det er en tendens at selskapene vokser i Nord-Rhone», sier Bertrand Michat, som presenterer vinene på smakingen. – Til og med Chave har vokst de siste årene. I mange år var Hermitage og Crozes Hermitage i det store og hele bare 2-3 store produsenter, og Jaboulet var en av disse. Men de siste tiårene har det vært store forandringer og forbedringer med en ny generasjon vinmakere. Spesielt i Crozes Hermitage kommer det mange nye, unge viner fra unge folk som slutter i kooperativene for å lage noe eget. Dette skaper mer individualitet og diversitet i vinene. For vår egen del har vi lagt om til økologisk produksjon, og fra og med i år, er vi hundre prosent økologiske, sier Bertrand.

 

Bertrand forteller om hvordan prisene spesielt for Bordeauxvin er med på å bygge opp Nord-Rhone som distrikt.

– Prisene på Bordeauxvin de siste årene er jo ikke bærekraftige. Jeg var nylig på en restaurant i Sveits hvor de hadde en Chateau Palmer 1990, som kostet 154 sveitsiske franc. Til sammenlikning var «en primeur»-prisene på 2015 Chateau Palmer 240€ (ca 260 sveitsiske franc, journ. anm). Med en slik prisvekst er det klart at prestisjevinene fra Rhone blir langt mer interessante. Både for den sammenliknbare kvaliteten, og for de langt lavere prisene.

Smaksnotater Paul Jaboulet Ainé

_mg_3241
Copyright Julie Rey.

Parallele 45 Côte de Rhone Blanc 2015

Medium intens, hvit frukt, voks, hvit fruktstein, epleskall, grønt eple, grønne urter. I munnen, fet, hvitfrukt, eple, epleskall, voks. Medium syre, medium lengde. 84p

Le Chevalier de Sterimberg Hermitage Blanc 2013

Medium pluss syre, medium pluss intens. Voks, eple, krutt, melon, kritt, hvit frukt, anis, lavendel. I munnen svært fet, fruktaroma som over, krutt og voks, noe popcorn med tiden. Fin konsentrasjon. Lett bitter avslutning. Noe lukket i begynnelsen, men åpner med luft. Kompleks og lang. Laget på 50% betongegg og 50% eik, hvorav lite er brukt eik. 90p

Domaine de Thalabert Crozes Hermitage 2010

Medium pluss intens. Sødmefulle frukttoner. Modne bjørnebær, solbærsaft, lette peppertoner, noen toner av spekeskinke, noe lakris. Fruktdrevet i munnen med noe grønne urter. I munnen, fin struktur og integrerte tanniner. Fin syre. Balansert. 88p

Domaine de Thalabert Crozes Hermitage 2007

På nesen, bjørnebær/solbær, coppaskinke, cedertre, mørke krydder. I munnen sødmefullt anslag, noe svak frukt i munnen. Tydelige animalske toner. Fin syrlighet. Det trekkes for noe svak frukt i midtpartiet. 86p

Domaine de Thalabert Crozes Hermitage 2004

I starten på nesen, noe reduktiv – ellers toner av hengt kjøtt med noen toner av mørke kirsebær og vanilje og fremstår noe lukket. Etter lufting svært tydelige toner av (is)kaffe, sjokolade, med noe tydelig alkohol. Bitter ettertone. Jeg tror man med såpass gamle Crozes Hermitage’er, vil se endel flaskevariasjon – og at denne flasken nok var litt over toppen. 84p for denne flasken.

La Chapelle Hermitage 2012

_mg_3321
Copyright Julie Rey.

Noe lukket på nesen. Bjørnebær, noe spekeskinke, honningvoks, lakris, grønne urter. Konsentrert på duft. Svært strukturert i munnen, lette vaniljetoner, balansert syrlighet og struktur. Fine tanniner. 89p

La Chapelle Hermitage 2007

Kraftige bjørnebær- og solbærtoner. Fiol, blomsterpollen, lette vaniljetoner. Åpen og tilgjengelig på nesen. I munnen svært strukturert, åpen. Noen mørke toner i retning på kakao, i tillegg til overnevnte. Svært stram. Lukker seg litt i frukten med luft. Bør lagres i hvert fall i 5 år, sikkert lenger. 90p

La Chapelle Hermitage 2005

Noen lette reduktive toner når flasken åpnes, som luftes vekk fort. Fine, konsentrerte toner av røde og sorte kirsebær, sigareske, røde plommer, fiol, krydder i retning kanel. I munnen, svært strukturert, lett angripende tanniner. God, konsentrert frukt også i munnen. Syrlig og frisk, lang finish. Fremdeles ung. 93p

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s